Boekhouder

Boekhouder: wat kost het om de boekhouding uit te besteden?

Een boekhouder, wat kost die eigenlijk? Het is natuurlijk prettig dat de boekhouding door iemand wordt gedaan, maar daar zijn ook kosten aan verbonden. Het is, vooral als ZZP’er, verstandig om die kosten af te zetten tegen wat er daadwerkelijk gebeurt. En tegen de alternatieven die er beschikbaar zijn, zoals een online boekhoudprogramma.

Online boekhouders

[do_widget id=software_vergelijken-6]

De boekhouding uitbesteden hoeft niet veel te kosten, maar is aan de andere kant ook niet gratis. De kosten van een boekhouder komen direct ten laste van de winst, waardoor het verstandig is om daar kritisch naar te kijken. Vooral indien je werkt als ZZP’er en de boekhouding relatief eenvoudig is.

Maar, wanneer is er sprake van een eenvoudige boekhouding? Indien er weinig sprake is van geactiveerde activa en afschrijvingen is de boekhouding vaak niet heel complex. En heb je daarnaast weinig te maken met inkopen en voorraad, bijvoorbeeld omdat je diensten verleent? Dan is de kans groot dat je de kosten van een boekhouder gemakkelijk kunt besparen. Door online de boekhoudprogramma’s te vergelijken, waarmee je er zelf voor kunt zorgen dat je een haast virtuele boekhouder tot je beschikking hebt.

Kosten van de boekhouder: vast tarief of per uur

Want, wat zijn die kosten van een boekhouder eigenlijk? Afhankelijk van de boekhouder die je kiest bedragen de kosten zo’n €50 per uur (meer indien je kiest voor een accountant). Sommige boekhouders werken met vaste tarieven per maand. De kosten bedragen dan gemakkelijk €150 – €200 per maand.

Dat lijkt een relatief klein bedrag, maar is hoog in vergelijking tot de kosten voor een online boekhoudpakket. De programma’s om de boekhouding vanuit de cloud te doen zijn beschikbaar voor €20 – €30 per maand. En vooral wanneer er sprake is van een relatief eenvoudige boekhouding hoeft het niet veel tijd te kosten om die zelf bij te houden.

Dat heeft te maken met de taken die de boekhouder overneemt. Maakt hij of zij ook de facturen en zorgt hij of zij voor de koppeling van de uitgaven en inkomsten met de rest van de administratie? Dat zijn taken die het online boekhoudpakket goed kan overnemen. Dankzij automatische koppelingen met de bank en bijvoorbeeld dankzij de mogelijkheid om automatisch herhalende facturen te versturen.

Het is de moeite waard om online de verschillende boekhoudprogramma’s te vergelijken. Om na te gaan of je de boekhouder echt nodig hebt als ZZP’er, of dat je de kosten daarvan wellicht eenvoudig kunt besparen.

Boekhouder: heb je die echt nodig?

Wil je de boekhouding uitbesteden om tijd te besparen, maar daar liever niet teveel kosten voor maken? Je kunt in plaats van voor een boekhouder ook kiezen voor een online boekhoudprogramma. Gewoon in de cloud en met handige hulpmiddelen, om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken.

Je kunt online de verschillende mogelijkheden en alternatieven voor een boekhouder vergelijken. Op die manier kun je nog steeds de boekhouding uitbesteden of dat grotendeels automatiseren, zonder dat je daar hoge kosten voor maakt. Om het bespaarde bedrag op een andere manier te investeren, of om daar zelf wat leuks van te gaan doen.