Urenregistratie in Excel: voor- en nadelen vergelijken

Doe je de urenregistratie in Excel of denk je daarover na? Wij zetten een aantal voordelen en een aantal nadelen voor je op een rij. Veel ZZP’ers beginnen standaard met een urenregistratie in deze spreadsheetsoftware. Dat gaat lang goed, totdat je meer projecten naast elkaar hebt of met anderen gaat samenwerken.

Het is wat dat betreft de moeite waard om de voordelen en de nadelen van de urenregistratie in Excel goed op een rij te zetten. Daarmee voorkom je dat je daar te lang gebruik van blijft maken of kies je voor een voordelige oplossing. Benieuwd of het voor jou geschikt is? Wij zetten de voordelen en nadelen voor je op een rij.

Voordelen van urenregistratie in Excel

Uiteraard zijn er een aantal voordelen van een urenregistratie in Excel. Je hoeft bijvoorbeeld geen apart boekhoudpakket te kopen. De kans is groot dat Excel deel uitmaakt van het pakket dat je nodig hebt voor Word en/of Outlook, waardoor je dit min of mee gratis tot je beschikking hebt.

Daarnaast zijn er handige sjablonen beschikbaar voor de urenregistratie in Excel. Dat betekent dat je die niet helemaal zelf hoeft op te bouwen. Je kunt relatief gemakkelijk van start, om ervoor te zorgen dat je alle administratie netjes op orde hebt.

Nadelen van urenregistratie in Excel

Hier staan aan de andere kant ook een aantal nadelen van urenregistratie in Excel tegenover. We zetten er een paar voor je op een rij:

  • Handmatig uren registreren
  • Lastig samenwerken met anderen
  • Groter risico op fouten

De administratie in Excel zal veel handmatig werk met zich meebrengen. Dat is geen probleem bij 5 projecten per jaar. Het wordt vervelender zodra je meer opdrachtgevers hebt en bijvoorbeeld samenwerkt met anderen. In dat geval zullen de nadelen van een urenregistratie in Excel al snel zwaarder wegen dan de voordelen die er aan de andere kant beschikbaar zijn.

Alternatieven voor Excel vergelijken

urenregistratie in excel

Je kunt op dat moment de alternatieven voor de urenregistratie in Excel vergelijken. Zorg ervoor dat je goed kijkt naar de software die er beschikbaar is, om het invoeren van de uren een stuk

gemakkelijker te maken.

Tip: veel van de pakketten als alternatief voor de urenregistratie in Excel gebruiken een mobiele app. Beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt daar ook onderweg uitstekend gebruik van maken.

Het is bij de keuze voor een alternatief voor de urenregistratie in Excel vooral interessant om goed te kijken naar de mogelijkheid om tijd te besparen. Met de software kun je veel sneller werken, waardoor er meer tijd overblijft om je uren te maken en die door te berekenen aan de klanten waar je voor werkt.

En zorg ervoor dat je als alternatief voor de urenregistratie in Excel een pakket gebruikt dat bijhoudt wie welke uren maakt. Inclusief een mogelijkheid om in teams te werken. Met de juiste rechten voor iedereen, om daar ook samen gebruik van te kunnen maken. Je kunt online de alternatieven voor de urenregistratie in Excel vergelijken, zodat je de voor- en nadelen af kunt wegen en zelf een goede keuze kunt maken.