Het opslaan van bestanden in de cloud komt steeds vaker voor. En eigenlijk is dat ook hartstikke logisch. Waarom zou je namelijk nog langer met een harddisk of usb rond blijven sjouwen terwijl je ook gewoon je bestanden op een stukje internet kunt zetten? Bij ons vind je wat cloud nou eigenlijk precies is, wat het voordeel ervan is en welke aanbieders er zoal zijn.

Opslag in de cloudCloud opslag voordelen nadelen

In eerste instantie lijkt het heel moeilijk om dingen op te slaan in de cloud. Het is namelijk zoiets abstracts. Waar een harddisk of usb nog gewoon tastbaar was, heb je eigenlijk geen idee waar bestanden komen te staan als je ze op de cloud zet. Dat klopt ook. Het is niet voor niets dat cloud letterlijk vertaald ‘wolk’ betekent. Net als een wolk is het er wel, maar kun je er niet bij en als je in de buurt komt is het er niet meer. Bestanden die in de cloud staan, staan op internet. Ze zijn wel beveiligd, maar zijn niet per se bij jou in de buurt opgeslagen. Om bestanden op te slaan in de cloud, te kunnen bewerken in de cloud en op te kunnen halen uit de cloud heb je internetverbinding nodig. Als je dit hebt, kun je vervolgens alle kanten op de met de cloud.

Je kunt altijd bij je bestanden

Met internetverbinding kun je altijd bij je bestanden. Dat maakt cloud echt ideaal. Het kan dus niet meer voorkomen dat je je bestanden kwijt of vergeten bent, want waar je ook bent, je kunt inloggen op je online dataopslag en bent weer in het bezit van je bestanden en foto’s. Hier gaan we er echter wel vanuit dat iedereen altijd internet heeft. In Nederland is dat ook wel zo, maar als je bijvoorbeeld gaat reizen of gaat werken in de trein, dan kan het zo zijn dat je even geen internet hebt. In dat geval is het niet handig om altijd met de cloud te werken.

Cloud opslag kopen

Veel providers van clouddiensten geven veel gratis ruimte weg. Voor beginners is het gebruik van cloud dus altijd gratis. Pas als je meer ruimte nodig hebt – en dat is soms pas vanaf 2 gb – dan moet je extra ruimte kopen. Ben je toe aan extra ruimte in de cloud? Dan zijn er verschillende mogelijkheden tot het bijkopen van ruimte. Op onze website kun je eenvoudig de verschillende providers van clouddiensten vergelijken.

Een goede beveiliging

Een grote bezorgdheid van veel nieuwe gebruikers van de cloud is de beveiliging. Immers, hoe veilig zullen bestanden zijn als ze ‘ergens op het internet’ zijn opgeslagen? Vooral met schandalen waarin eerder informatie is gelekt zijn veel mensen huiverig voor het zomaar stallen van persoonlijke gegevens op internet. Om maar meteen eerlijk te zijn: 100% veiligheid is niet te garanderen. Er kan altijd een hacker zijn die in jouw bestanden komt. Tegelijkertijd is het voor providers van groot belang om een goede veiligheid te hebben, aangezien dat één van de prioriteiten van hun gebruikers is. Daarom doen ze er alles aan om de cloud zo goed mogelijk te beheren. Bovendien kun je een usb-stick ook zomaar kwijtraken en ook dan liggen je gegevens op straat. Het is dus, zoals altijd, zaak dat je van tevoren bepaald of het slim is om bepaalde gegevens extern op te slaan.